home  
 
 

biografie

 
  gedichten
 
  interview
 
  publicaties
 
  essay
 
  toneel
 
  verhalen
 
  contact
 

 

Walter Palm, een schrijver uit Curaçao

nederlands

papiaments engels


 

 


Een serenade voor mijn Shéhérazade
De titel van Een serenade voor mijn Shéhérazade (ISBN 978-90-6265-865-7, uitgeverij In de Knipscheer in Haarlem, oktober 2014) verwijst naar de legendarische verhalenvertelster Shéhérazade uit Duizend en één nacht. Zij deed verwoede pogingen om Koning Sjahriaar gedurende duizend en een nacht te boeien met grandioze verhalen, als Aladdin en de wonderlamp, Sinbad de zeeman en Ali Baba en de veertig rovers.

Duizend en één nacht
inspireerde velen. Zo inspireerde het de Russische componist Nicolai Rimsky-Korsakov tot de symfonische suite Shéhérazade waarin een sprankelende vioolsolo de stem van Shéhérazade verbeeldt.  De titel van de roman Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights van Salman Rushdie verwijst ook naar Duizend en één Nacht want als je de nachten optelt uit de titel dan krijg je precies 1001 nachten.

Duizend en één nacht
inspireerde ook Walter Palm. In Een serenade voor mijn Shéhérazade draait Walter Palm de rollen zoals die waren in Duizend en één nacht, om. In de één-en-twintigste eeuw is het nu de dichter die zijn Shéhérazade probeert te bekoren met tweeënvijftig liefdesgedichten, voor elke week van het jaar een gedicht. 

De serenade in de titel van de gedichtenbundel verwijst naar het melodisch karakter van deze liefdesgedichten. De muziektraditie van de familie waar Walter Palm deel van uitmaakt wordt met deze gedichtenbundel op geheel eigen wijze door de dichter voortgezet.

Deze intieme bundel is een ode van Walter Palm aan zijn vrouw Orchida Bachnoe. Het zijn liefdesgedichten die hij in de loop der jaren dat zij samen zijn voor haar schreef. Cien sonetos de amor, honderd liefdessonnetten dus, van de Chileense Nobelprijswinnaar Pablo Neruda, was daarbij zijn poëtisch voorbeeld.

De omslag van de bundel, het schilderij “Der kuss” van Gustav Klimt, verwijst naar het gedicht Gouden gloed” uit de bundel.

Bert van Galen en Peter de Rijk interviewden Walter Palm op 6 oktober 2014 voor Amsterdam FM Radio. Voor dit interview met de auteur over deze bundel zie: http://www.indeknipscheer.com/walter-palm-op-de-radio-over-serenade-voor-mijn-sheherazade/

Voor de recensie van André Oyen, gepubliceerd op 18 november 2014, klik dan hier

Voor de recensie van Ko van Geemert, gepubliceerd in “Amigoe/Ñapa”van 29 november 2014, klik dan hier

Voor de recensie van Sherry Hussain, gepubliceerd op 21 januari 2015, klik dan hier

Voor de recensie van Ezra de Haan, gepubliceerd op 12 februari 2015 in “Antilliaans Dagblad”, klik dan hier

Voor tien geselecteerde gedichten in alfabetische volgorde uit “Een serenade voor mijn Shéhérazade”, klik dan hier