home  
 
 

biografie

 
  gedichten
 
  interview
 
  publicaties
 
  essay
 
  toneel
 
  verhalen
 
  contact
 

 

Walter Palm, een schrijver uit Curaçao

nederlands

papiaments engels


OVER DE GEDICHTENBUNDEL “MET LEGE HANDEN GING IK SLAPEN, MET EEN GEDICHT WERD IK WAKKER".

 
   


De gedichtenbundel “Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker” was de eerste gedichtenbundel van Walter Palm die in Nederland is gepubliceerd. De bundel is op 24 oktober 2002  uitgegegeven door uitgeverij “In de Knipscheer”. 

Eerder had Walter Palm gedichten gepubliceerd in prominente Nederlandse literaire tijdschriften als “De Gids” (153-ste jaargang, nr. 7-8, pag. 580-582), “Optima” (16de jaargang. nr.1, pag. 70-71) en “De Tweede Ronde” (22ste jaargang nummer 3, pag. 69-73).  

Op zijn geboorte-eiland Curaçao had hij voor het verschijnen van “Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker” drie Nederlandstalige gedichtenbundels gepubliceerd, namelijk: “Genesis en Apocalypse” (in 1980); “Palmblad”(in 1990) en “Avondmuziek” (in 1997). 

 “Genesis en Apocalypse” beschrijft een dag uit het leven van een dichter op Curaçao balancerend tussen optimisme en pessimisme. “Palmblad” heeft Curaçao als middelpunt. De stemming in “Avondmuziek” is even gevarieerd als muziek: extatisch, melancholisch, berustend, hartverscheurend en sprankelend. 

Met het verschijnen van “Met lege handen ging ik slapen” kon het Nederlandse lezerspubliek ook kennis nemen van deze drie gedichtenbundels, want die zijn  integraal gepubliceerd in de eerste drie afdelingen van “Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker”. 

Naast de eerder verschenen gedichtenbundels bevatte “Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker” ook nieuwe gedichten. De vierde afdeling van “Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker”, namelijk “Minaretten en miniaturen”, bestond uit een paar lange gedichten en merendeels korte gedichten, miniaturen dus, kleine schilderijtjes van woorden, die wisselende stemmingen weergeven. 

“Afscheid”, de vijfde afdeling van “Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker”, is door de dichter geschreven om het verlies van zijn plotseling overleden vader te verwerken. In deze afdeling staat het motief afscheid centraal. 

In “Toegift”, de zesde en laatste afdeling van “Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker” staan gedichten over geboorte, natuur, relaties en dood centraal. 

De titel “Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker” van de bundel is ontleend aan het gedicht “Geschenk van dromen, maanlicht en ochtenddauw” uit de bundel: Met lege handen/ ging ik slapen,/met een gedicht/werd ik wakker. Ik koesterde het,/poetste het,/tot het glom/als de eerste ochtendstraal. 

“Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker” werd gerecenseerd door Mario Molegraaf onder de kop “Met een gedicht werd ik wakker” in de “Provinciale Zeeuwse Courant” (15 november 2002, pag.24) en door Pim Heuvel onder de kop “Dichters liegen de waarheid” in de “Amigoe/Ñapa” ( 14 juni 2003, pag.4). Mario Molegraaf vergeleek Walter Palm met de prominente Nederlandse dichter Vasalis. 

Een interview met de dichter naar aanleiding van deze bundel is verschenen in “Weekkrant Suriname” van 24 oktober 2002 onder de kop “Wat de Hofvijver en de vlakte van Hato gemeen hebben; de dichter Walter Palm en zijn gedichten”. “ 

De bundel is herdrukt in 2018. Op deze website zijn geselecteerde gedichten uit deze bundel opgenomen.

                                                                                                            
                                
                                                                                                                   
© Copyright Walter Palm