home  
 
 

biografie

 
  gedichten
 
  interview
 
  publicaties
 
  essay
 
  toneel
 
  verhalen
 
  contact
 


 

Walter Palm, een schrijver uit CuraÁao

nederlands

papiaments engels


 

Het sluipend gif van islamofobie 1989-2019

Dertig jaar na de Rushdie-affaire in 1989 verscheen op 8 september 2019 van Walter Palm bij uitgeverij In de Knipscheer in Haarlem het essay Het sluipend gif van islamofobie 1989-2019.

In de afgelopen drie decennia is islamofobie uitgegroeid tot een belangrijk maatschappelijk fenomeen met verstrekkende consequenties. Zo is als gevolg van islamofobie het politieke landschap in Nederland ingrijpend veranderd met partijen als LPF en PVV die islamofobie politiek exploiteerden.

Een ander gevolg van islamofobie is radicalisering. Islamofobie als zuurstof van radicalisering bij maatschappelijk ontwrichtende gebeurtenissen als de recente aanslagen in Nieuw-Zeeland (15 maart 2019) en Sri Lanka (21 april 2019). Op 21 mei 2019 werd bekend dat de AIVD heeft becijferd dat in de afgelopen 15 jaar 112 islamitisch geÔnspireerde terroristische aanslagen zijn gepleegd in West-Europa en de Verenigde Staten. Driekwart van de aanslagen vond plaats in de afgelopen vijf jaar.

Het essay waarschuwt dat het sluipend gif van islamofobie inmiddels ook de Grondwet heeft bereikt.

Drie voorbeelden van wetten die strijdig zijn met de Grondwet en die al door het parlement zijn aangenomen:

1. Intrekken van de Nederlandse nationaliteit van uitsluitend jihadstrijders met dubbele nationaliteit (strijdig met het gelijkheidsbeginsel, artikel 1 van de Grondwet).
2. Het gebiedsverbod voor imams (strijdig met de vrijheid van godsdienst, artikel 6 van de Grondwet).

3. Het partiŽle boerkaverbod (strijdig met de vrijheid van godsdienst, artikel 6 van de Grondwet) dat op 1 augustus 2019 in werking is getreden.

Daarnaast zijn er nog bij het parlement twee wetten aan de horizon, die ook strijdig zijn met de Grondwet, namelijk:

1. Het verbod op ritueel slachten (strijdig met de vrijheid van godsdienst, artikel 6 van de Grondwet).
2. Het verbod op buitenlandse financiering voor uitsluitend moskeeŽn (strijdig met het gelijkheidsbeginsel, artikel 1 van de Grondwet en vrijheid van godsdienst, artikel 6 van de Grondwet).

http://www.indeknipscheer.com/godsdienstvrijheid-is-in-mijn-dna-gegraveerd-walter-palm/

 


© Copyright Walter Palm