home  
 
 

biografie

 
  gedichten
 
  interview
 
  publicaties
 
  essay
 
  toneel
 
  verhalen
 
  contact
 
 

Walter Palm, een schrijver uit Curaçao

nederlands

papiaments engelsGELEGENHEIDSGEDICHTEN

Ter gelegenheid van het Koninkrijksconcert op 15 december 2012 dat gewijd was aan de mazurka, heeft Walter Palm het gedicht "De mazurka" geschreven. Het Koninkrijksconcert werd geopend met dit gedicht. De auteur droeg het gedicht uit zijn hoofd voor ten overstaan van HM de Koningin en de Kroonprins Willem-Alexander en andere gezagsdragers zoals de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten; de ministers Plasterk en Opstelten en Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.

Ter gelegenheid van de presentatie op 13 mei 2012 van het boek "Azijn in mijn aderen" van Orchida Bachnoe, dat suïcide onder Hindostaanse meisjes als onderwerp heeft, heeft hij het gelegenheidsgedicht "Voor wie suïcide overweegt" gepresenteerd.

Op 29 oktober 2010 presenteerde Walter Palm ter gelegenheid van de lustrumviering van het Antilliaans Netwerk waarvan hij de eerste voorzitter is, het gelegenheidsgedicht: De volle maan en de gulle lach. Dit gedicht is geïnspireerd op het feit dat bij de maandelijkse bijeenkomsten van het Antilliaans Netwerk
de emoties soms hoog kunnen oplopen, maar er wordt ook altijd gelachen.

Speciaal voor het boek "Lintjesregen" (ISBN: 9789046805381) van Orchida Bachnoe dat op, 30 januari 2009 is verschenen, heeft hij het gedicht "Het heeft Hare Majesteit behaagd..." geschreven.

Op 26 mei 2008 is het gedicht "Curaçao en ik" gepubliceerd in het boek "De Antillen en ik" dat onder redactie van John Leerdam is verschenen bij Uitgeverij Meulenhoff i.s.m. “de Volkskrant” ( ISBN 978 90 290 8158 0).   Inmiddels is dit boek herdrukt.

Ter gelegenheid van het Haagse festival "Poëzie op pootjes", dat als onderwerp heeft gedichten over Den Haag, schreef hij het gedicht "De weduwe van Indië". Dit gedicht werd uitverkoren om als één van de meer dan vierhonderd inzendingen, op de slotmanifestatie van dit festival op 21 februari 2008 gepresenteerd te worden.

Op 19 november 2007 is het gelegenheidsgedicht “Ateliers en beeldende kunstenaars” gepubliceerd in “Artists from Curaçao”  (ISBN 978-90-810998-2-0) een fotoboek van Sinaya Wolfert dat ateliers van Curaçaose kunstenaars tot onderwerp heeft.

Het gedicht “In de schaduw van de bomen bij de Waterkant” is speciaal geschreven ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van sociëteit “De Waterkant” in Den Haag. Het is op 14 januari 2007 in première gegaan tijdens een door deze sociëteit georganiseerde culturele avond. 

Het gelegenheidsgedicht “De passaat en de eilanden overzee” is geschreven voor het proefschrift “De toekomst van de Nederlandse Antillen in staatsrechtelijke verhouding” van Dennis Rosheuvel over staatkundige relaties op de Antillen. De promotie van Dennis Rosheuvel vond op 31 mei 2005 in Leiden plaats.

Ter gelegenheid van de publicatie van een selectie van zijn gedichten uit zijn gedichtenbundel "Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker" in de Kerstbijlage van "Antilliaans Dagblad" in 2003, schreef hij speciaal voor deze publicatie  het gedicht "Kerstmis".

© Copyright Walter Palm


begin     publieksfavorieten   kristòfgedichten